Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
"Zéró összegű játszma" - újra
  2007-06-11 17:31:35, hétfő
 
  "Zéró összegű játszma" - újra Magyar Bálint irányítja az SZDSZ-t?
Nem mindenki osztja a konfrontációs kurzust a frakcióban
Hazafi Zsolt 2007. június 11. 12:13 hirszerzo.hu

Gyakorlatilag három részre szakadt az SZDSZ országgyűlési frakciója. Úgy tűnik, a többség ma a Magyar Bálint-féle "gyorsítsunk a reformokon" álláspontját támogatja, de forrásaink szerint a Fodor Gáborhoz kötődő politikusok inkább az óvatosságra intenek. A harmadik rész a végleg kiábrándultakat fogja egybe a húszfős frakcióban.

Hétvégi ülésén tízpontos reformlistát fogadott el az SZDSZ Országos Tanácsa (OT). Információink szerint a párt "mi vagyunk a reformok motorja" akciójának fő ideológusa Magyar Bálint, az SZDSZ egykori elnöke, volt oktatási miniszter, a MEH jelenlegi államtitkára (aki legutóbb a női kvótákkal hívta fel a figyelmet pártjára).

Forrásaink legalábbis neki tulajdonítják azt a mondást, miszerint "a koalíció egy olyan focicsapatra hasonlít, mely a mérkőzés első részében rúgott két öngólt, majd az edző utasítására beáll bekkelni, hogy valahogy kihúzza a meccset".

A "reformgyorsítós" szabaddemokraták szerint a koalíció helyzete nem konszolidációval, hanem további reformok beindításával és lendületes felgyorsításával stabilizálható.

E nézetet vallja a liberális párt operatív munkáját jelenleg irányító négyes fogat: Kóka János pártelnök, Magyar Bálint és Horn Gábor ügyvivők, valamint Eörsi Mátyás, az országgyűlési frakció vezetője.

Ne csak a megszorítás maradjon

Olykor a burkolt kommunistázást sem nélkülöző argumentálásuk szerint az MSZP politikusain kiütköztek a későkádári reflexek, nem merik a piacot beengedni az állam által irányított szolgáltatások átvételére, és elvtelen pragmatizmusukkal a napi túlélésre játszanak.

Másrészt - hasonlóan Molnár Lajos lemondott egészségügyi miniszter érveléséhez - ha most állnának meg a reformokkal, akkor az emberek azokból mindössze a megszorítást érzékelnék, és semmilyen pozitív hatást nem tapasztalnának meg.

"Ha az egészségügyi reform ezen a ponton állna meg, akkor a ciklus végéig fennmaradna az a közérzület, hogy az egész intézkedéssorozat csak a megszorításokról szólt. Holott a reform első számú célja nem a megtakarítás, hanem a kedvezőbb hozam, a jobb eredmény! Akkor lehet továbblépni az előremutató reformok irányába, ha haladéktalanul politikai döntést hozunk az egészségbiztosítási rendszer reformjáról, és megkezdjük az egészségügyet egybefogó pénzügyi alaprendszer átalakítását" - érvelt a volt egészségügyi miniszter pár nappal a távozását követően a Népszabadságban.

Az SZDSZ ezért egy tízpontos reformcsomagot állított össze, mely szerint kulcsfontosságú számukra az egészségügy és az adórendszer reformja, az oktatás-szakképzés átalakítása, az energiapiaci liberalizáció, a párt- és egyházfinanszírozási kérdések, az ügynökügyek rendezése, a környezetvédelem, a nyugdíjügyek és a rendőrség modernizációja.

A négyes fogat szerint a karakteres programpontokkal, a konfliktust is vállaló politizálással elérhető, hogy az SZDSZ középpártként megkerülhetetlen harmadik erővé váljon a parlamentben.

Fodor megint ellenzékben?

A szocialisták félelmével kapcsolatban, hogy a drámai közvélemény-kutatási adatok miatt nem szabad további terheket róni a lakosságra, mert az MSZP elvesztheti a törzsbázisát, a pártvezetéshez közel álló forrásunktól azt a bizarr véleményt hallottuk, hogy szerintük "MSZP-s lobbiérdekek miatt" a valós helyzetnél rosszabb eredményeket hozott ki egy cég, azért, hogy egyes szocialista erők erre hivatkozhassanak a belső konfliktusokban. "A liberálisok úgy vélik, nem 60-20, hanem reálisan inkább 40-30 százalék az ellenzék-koalíció arány" - fogalmazott informátorunk.

Mint ismeretes, az SZDSZ-elnökválasztáson alig maradt el a győzelemtől Fodor Gábor, akit később a miniszterelnök környezetvédelmi miniszterré nevezett ki. A párton belül ma az egyik legbefolyásosabb szárnynak tartják az ő nevével fémjelezhető politikusi csoportot. Forrásaink szerint Fodor a belső fórumokon nem osztja a Magyar Bálint-féle érvelést a radikális reformokról, illetve arról, hogy "rá kell ijeszteni" a régi reflexek szerint bepánikolt szocialistákra.

Az SZDSZ-frakcióban a helyzetre jellemzőnek tartják, hogy Fodor nem volt jelen két hete Egerben azon az ülésen, ahol elindították a párt "reformozós", az MSZP-vel szemben konfrontatív új politikáját, illetve ugyancsak hiányzott arról a frakcióülésről, ahol - a pártvezetés hívei szerint - a képviselők többsége is elfogadta ezt az irányvonalat.

Közel a zsákutca

Egy Fodor köréhez tartozó politikus úgy fogalmazott lapunknak, hogy az SZDSZ a keménykedésével könnyen kommunikációs zsákutcába lavírozhatja magát, hiszen ha a nyilvánosság előtt kőbe vési az álláspontját, akkor lezárja a lehetőséget a kompromisszumok előtt, és nehéz lesz olyan döntést hozni, amely nem valamelyik fél "arcvesztéseként" jelenik meg.

Emellett ezek az ügyek a társadalom számára alig érthetőek, a kormánypártoknak így újra sikerült magukól egy veszekedős koalíció képét kialakítaniuk, amely az elmúlt évtized tapasztalatai szerint mindig visszaüt.

"Ha veszekedünk, tovább megy le az MSZP és az SZDSZ népszerűsége, ami tovább fokozza a belső válságot - mind a szocialisták, mind a liberálisok frusztrációját" - említette a korábban a párt országos vezetésében is részt vevő politikus.

A frakció harmadik vonalának a "reménytelenek" táborát tartják, akik a párt és a képviselőcsoport belső válsága miatt nem sok lehetőséget látnak az SZDSZ feltámadására. Egyikük szerint már csak Gyurcsány Ferenc lenne képes megoldani a helyzetet, ha erővel beavatkozik az SZDSZ életébe, bár erre nem sok esélyt lát.

"A pártvezetés zéró összegű játszmája helyett, melyben minél többet nyer az egyik fél, annál többet veszít a másik, a kormánypártoknak fegyelmezett, előre meghatározott szereposztás szerint kellene megpróbálniuk megfordítani a vesztésre álló meccset" - maradt a sportpéldánál forrásunk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kormánypártoknak, elnökválasztáson, környezetvédelem, programpontokkal, hivatkozhassanak, képviselőcsoport, szabaddemokraták, konszolidációval, felgyorsításával, legbefolyásosabb, megszorításokról, megkerülhetetlen, környezetvédelmi, arcvesztéseként, népszabadságban, kompromisszumok, keménykedésével, kiábrándultakat, kulcsfontosságú, reformgyorsítós, konfliktusokban, pártvezetéshez, frusztrációját, frakcióülésről, szolgáltatások, haladéktalanul, argumentálásuk, stabilizálható, miniszterelnök, kommunistázást, tapasztalnának, reformcsomagot, szocialistákra, modernizációja, politizálással, gyakorlatilag, konfrontációs kurzust, óvatosságra intenek, harmadik rész, végleg kiábrándultakat, húszfős frakcióban, reformok motorja, figyelmet pártjára, olyan focicsapatra, mérkőzés első, edző utasítására, koalíció helyzete, liberális párt, országgyűlési frakció, megszorítás maradjon, burkolt kommunistázást, későkádári reflexek, Magyar Bálint, Hazafi Zsolt, Magyar Bálint-féle, Fodor Gáborhoz, SZDSZ Országos Tanácsa, Kóka János, Horn Gábor, Eörsi Mátyás, Molnár Lajos, Fodor Gábor, Gyurcsány Ferenc,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Messziről jött ember  Föld napja április 22  Mindenünk, amink van, amit sze...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  S a dalok tanulsága  Beney Zsuzsa - Sirató  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Szép estét  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Föld napja április 22  Különös!  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Szent György nap  A Mester kezének érintése  Egyszerűen  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Esti kép  Az elfogadásnak...  A világnak égető szüksége van ...  Lábad nyomát megőrzi a föld.  A boldogság ült a világvégén  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A végzet az  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  802 esztendeje, 1222. április ...  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Szent György napi hiedelmek, s...  Ma a legtöbb civilizált ember ...  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Volt egy...  Viharban csak az a fa marad ál...  Miért nem menti meg Jézus...  Jó éjszakát  A keserű igazság  Gondolatok az életről és szere...  Gondolatok az életről és szere...  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Ez a jó az alvásban.  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Esti kép  Az Európai Unió is foglalkozik...  Gondolatok az életről és szere...  Beney Zsuzsa  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Beney Zsuzsa - Tavasz  Maradék idő  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Volt egy...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Maradék idő 
Bejegyzés Címkék
konfrontációs kurzust, óvatosságra intenek, harmadik rész, végleg kiábrándultakat, húszfős frakcióban, reformok motorja, figyelmet pártjára, olyan focicsapatra, mérkőzés első, edző utasítására, koalíció helyzete, liberális párt, országgyűlési frakció, megszorítás maradjon, burkolt kommunistázást, későkádári reflexek, piacot beengedni, állam által, napi túlélésre, emberek azokból, megszorítást érzékelnék, egészségügyi reform, ponton állna, ciklus végéig, egész intézkedéssorozat, megszorításokról szólt, reform első, kedvezőbb hozam, jobb eredmény, előremutató reformok, egészségügyet egybefogó, volt egészségügyi, távozását követően, tízpontos reformcsomagot, adórendszer reformja, energiapiaci liberalizáció, ügynökügyek rendezése, rendőrség modernizációja, négyes fogat, karakteres programpontokkal, szocialisták félelmével, pártvezetéshez közel, bizarr véleményt, valós helyzetnél, belső konfliktusokban, ellenzék-koalíció arány, győzelemtől Fodor, miniszterelnök környezetvédelmi, párton belül, egyik legbefolyásosabb, belső fórumokon, radikális reformokról, régi reflexek, helyzetre jellemzőnek, pártvezetés hívei, képviselők többsége, keménykedésével könnyen, nyilvánosság előtt, kompromisszumok előtt, társadalom számára, veszekedős koalíció, elmúlt évtized, belső válságot, liberálisok frusztrációját, párt országos, frakció harmadik, képviselőcsoport belső, pártvezetés zéró, kormánypártoknak fegyelmezett, vesztésre álló, sportpéldánál forrásunk, kormánypártoknak, elnökválasztáson, környezetvédelem, programpontokkal, hivatkozhassanak, képviselőcsoport, szabaddemokraták, konszolidációval, felgyorsításával, legbefolyásosabb, megszorításokról, megkerülhetetlen, környezetvédelmi, arcvesztéseként, népszabadságban, kompromisszumok, keménykedésével, kiábrándultakat, kulcsfontosságú, reformgyorsítós, konfliktusokban, pártvezetéshez, frusztrációját, frakcióülésről, szolgáltatások, haladéktalanul, argumentálásuk, stabilizálható, miniszterelnök, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5712
  • e Hét: 19942
  • e Hónap: 31053
  • e Év: 184549
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.